Avdukingsfest for tre nye batteribusser

I nydelig solskinn og med torget fylt av tilskuere kuttet fylkesordfører Solveig Ege Tengesdal båndet rundt tre nye batteribusser lørdag 11. februar. Bussene har fått eget design laget av Morten Hansen Amdal fra Godalen videregående skole. Batteribussene er de eneste i Norge

Det ble feiret videre med ballonger, ansiktsmaling, 1250 cup cakes fra Vegetarbloggen, fantastisk kaffe, sjåførsertifisering for barna.

– Vi er stolte over å være først i landet med batteribusser. Sammen med Kolumbus skal fylkeskommunen ta en ledende posisjon i Norge på dette området, for å sikre nullutslipp fra busser innen 2025, sier fylkesordfører Solveig Ege Tengesdal.

Avduking_2

Designkonkurranse
Elever ved Vågen, Bergeland og Godalen videregående skole har deltatt i en designkonkurranse for de nye batteribussene. Aftenbladets lesere fikk stemme på designet de likte best, og det var altså Morten Hansen Amdal fra Godalen videregående skole som vant.

På lørdag stilles de nye batteribussene opp på Torget. Fylkesordfører Solveig Ege Tengesdal vil kutte båndet som skjuler det flotte designet. Designkonkurransen er arrangert i samarbeid med Nuart. Klassen til Morten fikk en premie på 20.000 kroner.

De eneste i Norge
Gjennom EU-prosjektet Triangulum har Rogaland fylkeskommune og Kolumbus økt batteribuss-parken fra to til fem busser. Norges første el-buss rullet ut på veien mellom Stavanger og Sandnes i april 2015.

– Hensikten med prøveprosjektet er å øke kunnskapen om batteribusser. Vi vil også se på hvordan vårt kollektivsystem kan tilpasse seg batteribussene og omvendt, sier Joachim Weisser som er prosjektkoordinator hos Rogaland fylkeskommune.

De nye batteribussene er fra produsenten Ebusco (Nederland). Rekkevidden er på 350km – 400km om sommeren. Det er 60 km lenger enn de to batteribussene som er her fra før. Ladetiden er på fire timer og bussen bruker biodiesel til varmeapparatet.

Triangulum
Stavanger er med i EU-programmet Triangulum, som en av tre fyrtårnbyer som skal utvikle smarte løsninger for framtidens bærekraftige byer. Batteribussene er ett av flere pionérprosjekt innenfor energi, IKT og mobilitet (fremkommelighet), som andre byer senere kan ta lærdom av. Det er i alt 22 partnere med i Triangulum programmet.

Lokalt samarbeider Stavanger kommune, Lyse, Rogaland fylkeskommune, Universitetet i Stavanger og Greater Stavanger. I tillegg til batteribusser utvikles en energisentral som er basert på 75% fornybar energi, 100 hjem er utstyrt med smarteknologi som gir beboere full styring over energiforbruket sitt og et BIG DATA prosjekt som samler all data i Triangulum-prosjketet.

Triangulum er en del av EUs satsing på smarte byer og samfunn. Prosjektet går over fem år og er en del av Horisont 2020-programmet som er verdens største forsknings- og innovasjonsprogram.

– Følgebyene Praha og Leipzig har vært i kontakt med fylkeskommunen og er interessert i batteribussprosjektet vi har satt i gang. Triangulum handler om å vise, dele og gjenta, sier Weisser.

Les mer om Triangulum på nettsiden til Stavanger kommune

Avdukin_3