Fylkeskommunen på Nordic Edge

Veiskilt Nordic Edge Expo 2017

Rogaland fylkeskommune var én av rundt 200 utstillere som deltok på årets Nordic Edge-messe i Stavanger Forum.

Elever og lærere ved de videregående skolene Vågen, Bryne og Stavanger Offshore Tekniske Skole (SOTS) viste frem nye teknologier som blir brukt i undervisningen.

3D-printing

Elever ved linjen kunst, design og arkitektur (KDA) ved Vågen videregående skole viste frem hvordan de bruker 3D-printing i undervisningen. Mange skuelystne tok turen innom standen for å se hvordan avanserte 3D-modeller ble tegnet og designet på datamaskinen, for så å bli printet ut som små, fysiske plastikk-modeller.

Nordic_Edge_2017_Rogfk (13 of 17)

Elever ved kunst, arkitektur og design ved Vågen vgs. Fra venstre: Julie Slora Fotland, Lasse Totland og Anine Roth Jacobsen

De tre elevene som nå går i tredje klasse ved kunst, design og arkitektur, har drevet med 3D-printing siden de startet på Vågen videregående. På kun ett par år har de fått mye kunnskap om hva man kan bruke den nye teknologien til.

– Det er enormt spennende å tegne en figur på datamaskinen og så printe den ut og holde den i hånden etter bare noen få timer, sier Lasse Totland.

Nordic_Edge_2017_Rogfk (1 of 1)

Lasse Totland modellerer en 3D-figur ved hjelp av et tegnebrett og et 3D-illustrasjonsprogram på datamaskinen.

– Det blir nesten som å modellere med leire, bare at man slipper å bli skitten på fingrene, smiler han.

Julie Slora Fotland forklarer hvordan printeren fungere til alle de nysgjerrige som kommer innom standen.

Nordic_Edge_2017_Rogfk (11 of 17)

Mange deltakere på messen besøkte standen for å lære med om 3D-printing.

– Vi har fått besøk av alt fra kinesiske forretningsmenn til elever fra andre videregående skoler, sier Anine Roth Jackobsen.

– Mange lurer på hva 3D-printing kan brukes til og hva en slik 3D-printer koster. For bare noen få år siden kostet en slik maskin vi har med oss her mange ti-talls tusen kroner, mens i dag kan du faktisk kjøpe en enkel 3D-printer på Clas Ohlson for rundt fem tusen kroner.

Nordic_Edge_2017_Rogfk (17 of 17)

Julie Slora Fotland designer en 3D-modell av en vann-mugge mens hun er på standen til fylkeskommunen.

Vann-muggen som Julie Slora Fotland har designet er nå klar for neste steg i prosessen. Nå laster hun data-filen over på et minnekort og setter det inn i 3D-printeren. Etter noen velvalgte innstillinger i menyen og et lett trykk på startknappen setter printeren i gang. Nå legger printeren ut lag på lag med varmt filament (en slags lim), til den ferdige modellen tilslutt er klar.

– I starten var det veldig mye prøving og feiling, og mange timer med YouTube-filmer for å lære noen tips og triks. Men nå vet vi mer hva som er mulig å få til og ikke, og de aller fleste modellene vi nå lager kommer vellykkede ut av printeren, sier Fotland.

Nordic_Edge_2017_Rogfk (12 of 17)

3D-modeller som elevene ved kunst, design og arkitektur ved Vågen vgs. har designet og printet ut med 3D-printer.

Alle de tre elevene har fått 3D-printing som en hobby også utenom skolen og er helt sikre på at det de lærer vil være nyttig for videre studier og fremtidige yrker.

– Allerede nå brukes 3D-printing i alt fra arkitektur til lege-vitenskap og industri, bare tenk på hva mulighetene blir i framtiden, sier Fotland.

Datakoding

Elever og lærere fra SOTS viste frem hva man kan bruke enkel data-koding til og hadde blant annet laget en elektrisk radio-bil. Den lille bilen spant rundt på messegulvet med musikk fra AC/DC (selvfølgelig) på full guffe ut av det innebygde musikkanlegget.

Nordic_Edge_2017_Rogfk (9 of 17)

Sturla Ingebrigtsen fra SOTS demonstrerer hva radio-bilen elevene har laget kan gjøre.

– Hele bilen er satt sammen av billige deler som er bestilt på e-bay og funksjonene er data-kodet av elever på SOTS, sier Sturla Ingebrigtsen, som til daglig underviser ved SOTS.

Nordic_Edge_2017_Rogfk (2 of 17)

Radio-bil med integrert musikk-anlegg bygget av elever ved SOTS.

– Koding blir viktigere og viktigere i dagens samfunn, og kunnskap rundt koding er virkelig på full fart inn i skolen. Her på standen viser vi ulike pakkeløsninger som alle kan bestille enkelt på nett. Fra kode-pakker for nybegynnere som passer for barn helt ned i barnehagealder, til mer avanserte kode-pakker til ungdom og voksne, forklarer Svend Øvrebekk, som også underviser på SOTS.

– Koding er gøy for alle aldre og de rimeligste pakkene starter på ett par hundre-lapper. I vår familie er koding blitt til en naturlig del av fritidsaktiviteten. Barnebarna mine har for eksempel med seg enkle kode-pakker på hytta og leker med det på lik linje som med brettspill, avslutter Øvrebekk.