Første salve i Rogfast

Skytebas Åsmund Solstad gjør klar detonatoren for den første salven i Rogfast

Skytebas Åsmund Solstad fyrte av den aller første Rogfast-salven. Fylkesordfører Solveig Ege Tengesdal, ordfører i Bokn kommune Tormod Våga, statssekretær i samferdselsdepartementet Knut Morten Johansen og regionvegsjef Helge Eidsnes var blant annet til stede.
Foto: Øyvind Ellingsen, Statens vegvesen

Torsdag 4. januar 2018 kan nå regnes som en merkedag! Byggingen av Rogfast, verdens lengste og dypeste undersjøiske tunnel er nå i gang. Skytebas Åsmund Solstad fikk æren av å fyre av den aller første salven.

Rogfast er på mange måter vegvesenets månelanding og da passet det godt at Bokn-ordfører Våga siterte Neil Armstrongs ord da han i 1969 satte sine bein på månen.

– Thats one small step for a man and a giant leap for mankind.

Deretter talte alle som var til stede ned fra ti til null, og skytebas Solstad trykket på detonatorknappen. Et kraftig drønn markerer med det starten på byggingen av den 26,7 kilometer lange tunnelen, som etter planen skal står ferdig en gang i 2025 eller 2026.

jan2018rogfast-selve-salven

En vellykket første salve i Rogfast ble avfyrt torsdag 4. januar.
Foto: Øyvind Ellingsen, Statens vegvesen

Lengst og dypest i verden

Prosjektet E39 Rogfast blir verdens lengste og dypeste undersjøiske tunnel. Når Rogfast er på plass vil reisetiden mellom Stavanger og Bergen bli redusert med om lag 40 minutter. Det vil samtidig legge til rette for et utvidet bo- og arbeidsmarked i regionen, noe som styrker viktige næringsklynger. 

Prosjektet er anslått å koste rundt 16,8 milliarder kroner og vil være et spleiselag mellom staten og trafikantene som bruker tunnelen.

Rogfast kartutsnitt

Kartutsnitt: Statens vegvesen

Se animasjonsvideo av tunnelen

Animasjonsfilm: Statens vegvesen

Les mer om  Rogfast på Statens vegvesen

Del denne artikkelen på: