Kystpilegrimsleden gjennom Rogaland er åpnet

To seilskuter på åpent hav

Seilskutene Johanne Karine (bak til venstre) og Caroline af Sandnes (foran til høyre) på vei over Skudefjorden, fra Skudeneshavn til Avaldsnes. Foto: Tor André Johannessen

Fylkesordfører i Rogaland Solveig Ege Tengesdal og fungerende biskop i Stavanger domkirke Anne Lise Ådnøy var med på åpningsseilasen for den nye kystpilegrimsleden langs Vestlands-kysten.

Flatt hav, sol fra skyfri himmel og behagelig sommertemperatur la nydelige rammer for den første offisielle seilasen 2. og 3. juni. Den nye nasjonale pilegrimsleden fra Egersund til Trondheim skal blåse nytt liv i den gamle pilegrimstradisjonen som går tilbake til før-reformatorisk tid. Med Olav Haraldsson sitt fall på Stiklestad i 1030 fikk Norge sin nasjonalhelgen, Olav den Hellige, og graven hans i Nidaros ble det mest kjente pilegrimsmålet i Nord-Europa gjennom hele middelalderen. Veien til Nidaros har også mange lokale pilegrimsmål av stor betydning.

DSC_0468

Kystpilegrimsleden som i våre dager reetableres, har som mål å binde sammen kultur, historie og opplevelser langs kysten fra Egersund til Trondheim. Fra venstre: Kulturrådgiver i Bjørgvin bispedømme Ragna Sofie Grung Moe, Elin Ørn Toskedal, fylkesordfører Solveig Ege Tengesdal, Kultursjef i Rogaland fylkeskommune Rune Thele og seksjonssjef seksjon for kulturarv i Rogaland fylkeskommune Kate Irene Jellestad Syvertsen.
Foto: Rogaland fylkeskommune, Ingvar Kristiansen

Offisiell nasjonal pilegrimsled

Kyststrekningen er nå offisielt godkjent som nasjonal pilegrimsled og har fått status som europeisk kulturvei. Dette markeres med at den gamle redningsskøyten Risør II gjennomfører hele seilasen til Nidaros. Risør II knytter på den måten sammen de mange arrangementene og stedene i de respektive fylkene på sin ferd. Under seilasen langs kysten av Rogaland fikk Risør II følge med to av fylkets ærverdige seiljekter, Caroline af Sandnes og Johanne Karine. Turen gikk fra Stavanger til Utstein og til Avaldsnes via Skudeneshavn.

DSC_0547

Seilskutene på vei til Olavskirken og historiesenteret på Avaldsnes.
Foto: Rogaland fylkeskommune, Ingvar Kristiansen

Et verdiskapningsprosjekt

Kystpilegrimsleden er et verdiskapingsprosjekt som er utarbeidet i samarbeid med de fem fylkeskommunene fra Rogaland til Trøndelag, fire bispedømmer og Riksantikvaren. I Rogaland er det inngått intensjonsavtaler med kommunene der man finner de utvalgte nøkkelstedene.

De fem destinasjonene i Rogaland er:

  • Eigersund 
  • Obrestad fyr/Hå gamle prestegård 
  • Stavanger
  • Utstein kloster 
  • Avaldsnes/Haugesund. 
DSC_0497

Seilskutene ligger til kai i Skudeneshavn ved det gamle gjestgiveriet og skysstasjonen fra 1720.
Foto: Rogaland fylkeskommune, Ingvar Kristiansen

I Rogaland fylkeskommune er det fylkeskonservator Jan G. Auestad som er prosjektansvarlig.

– Kystpilegrimsleden skal fremme kunnskap om historie og kulturminne, miljøbevissthet, folkehelse og legge til rette for bruk og vern av vår kulturarv, sier Auestad.

Tanken bak prosjektet er å skape et nettverk og et permanent reselivsprodukt basert på den gamle hovedfartsåren for pilgrimmer til Nidaros. Målet er at det skal være mulig å reise langs kystleden, enten med offentlige transportmidler, tradisjonsbåter eller private båter, og gjerne i kombinasjon med enkelte vandreetapper.

– Dette skal være et brobyggingsprosjekt som har lokalbefolkning, frivillige lag og organisasjoner og lokale næringsdrivende som sine viktigste medspillere, avslutter Auestad.

Lanseringseilas_TAJ_5

Etter to vellykkede seilingsdager i Rogaland, med mange opplevelser og flott vær, seilte Risør II videre til Mosterhamn i Hordaland. Ankomst til Nidaros er beregnet til 24. juni.
Foto: Tor André Johannessen

Les mer om  kystpilgrimsleden.

Bildegalleri fra turen

Lanseringseilas_TAJ_4

Foto: Tor André Johannessen 

DSC_0577

Foto: Rogaland fylkeskommune, Ingvar Kristiansen

Lanseringseilas_TAJ_3

Foto: Tor André Johannessen

Lanseringseilas_TAJ_1

Foto: Tor André Johannessen

Lanseringseilas_TAJ_6

Foto: Tor André Johannessen 

DSC_0560

Foto: Rogaland fylkeskommune, Ingvar Kristiansen 

DSC_0514

Foto: Rogaland fylkeskommune, Ingvar Kristiansen

DSC_0483

Foto: Rogaland fylkeskommune, Ingvar Kristiansen

Del denne artikkelen på:
Lenker
Kontaktperson