Sju stipendvinnere i fylkeskommunen i dag

Fylkesordfører Solveig Ege Tengesdal, Ingeborg Hald og Jesper Saltvik Pedersen.

Fylkesordfører Solveig Ege Tengesdal delte i dag ut kulturstipend til hele sju verdige vinnere. – Dette skal gi idrettsutøvere og kunstnere tid til videreutvikling og muligheter til å fortsette med et allerede godt arbeid, sa hun ved utdelingen. 

Innenfor idrett ble det delt ut to stipend på 50.000 kroner hver. Det første gikk til Jesper Saltvik Pedersen, som i år vant gull og bronse i Paralympics. Han har også vunnet World Cup totalt og i storslalåm og Super G. 

Jesper er født i 1999, og er allerede et forbilde for andre idrettsutøvere. I alpint har han satt Rogaland på kartet, med sju verdencupseire, sammenlagtseier og OL-medaljer. 

–Stipendet skal jeg bruke på treningssamlinger og satsing mot neste sesong, forteller den glade prisvinneren. 

Jiu-Jitsu på brasiliansk

Espen Mathiesen er i verdenstoppen i denne idretten og har satset for fullt i snart fem år. Opprinnelig kommer han fra Egersund, men bor nå i Haugesund. Han startet med jiu-jitsu i 2014. Nylig vant han et stort mesterskap i Abu Dhabi. – Jeg vil bruke pengene til treningsopphold i Arizona og til mer konkurranser og trening, forteller han. 

23-åringen med svart belte vil også bidra til å bygge et miljø innen sporten i Rogaland, og ser for seg foredrag og erfaringsdeling med andre som gode virkemidler. 

Barnebokforfatter får litteraturstipend

Ingeborg Hald fra Haugesund har gitt ut to barnebøker og ei hagebok. «Albin Prek» ble nominert til både Brageprisen og Kulturdepartementets debutantpris da den kom ut. Den hander om en gutt i en familie som har fått avslag på oppholdstillatelse i Norge og rømmer for å ikke bli sendt ut. Begge barnebøkene er utgitt på Mangschou forlag, og ble kjøpt inn i innkjøpsordningen. 

Stipendet er på 100.000 kroner. – Jeg vil bruke pengene til å jobbe med videre utvikling som forfatter, forteller hun. 

Elektronika-musiker er musikkvinner

Musikkstipendet på 100.000 kroner går i år til John Derek Bishop. Han har turnert store deler av Europa og Norge, og bor i Stavanger. 

I 2017 ble han nominert til Spelemannsprisen for sitt soloalbum. Han er medlem av Norsk Komponistforening og har turnert i Tyskland, England og Norge. Bishop har bl.a. studert «Electronic Music Composition» ved Point Blank i London, og tatt privattimer ved Dubspot, New York.

Stipendet skal brukes til privattimer, studietur og tid til egenutvikling.

Scenekunst i Stavanger 

Iver Shawn Findlay får årets stipend for scenekunst. Han er fra Stavanger, og har startet RISK RIMI/IMIR Scenekunst i Stavanger sammen med Marit Sandsmark. Stipendet er på 100.000 kroner. 

Findlay er en etablert sceneinstruktør og utøver, som har markert seg i det lokale, regionale, nasjonale og internasjonale eksperimentelle scenekunstfeltet. Flere av produksjonene til Findlay/Sandsmark har fått svært gode tilbakemeldinger fra nasjonale og internasjonale eksperimentelle sceneinstitusjoner. Etableringa av RISK har gjort det enklere å sette opp eksperimentell scenekunst i Stavanger. 

Findlay har flere prosjekt under utvikling, og han ønsker å bruke stipendet til å styrke og bedre produktiviteten i arbeidet. Han ønsker i stipendperioden å følge to ulike workshops med kollegaer på feltet, å fortsette med å lede RIMI/IMIR Scenekunst sammen med Sandsmark og å arbeide for å utvide og utvikla program og profil.

To stipend for visuell kunst

To billedkunstnere får 100.000 hver i stipend. 

Margrethe Aanestad er ei mangfoldig billedkunstner, som arbeider innenfor tegning, maleri og skulptur. Hun er utdannet ved Kunsthøgskolen i Rogaland og Universitetet i Stavanger. Hun ønsker å gå dypere inn i yrket som billedkunstner og ha tid til å utvikle seg videre, for med det å bli mer synlig gjennom økt utstillingsaktivitet, både regionalt, nasjonalt og internasjonalt. 

Aanestad var med på å etablere Elefant i Stavanger, og driver sammen med Elin Melberg, det kunstnerstyrte visingsrommet Prosjektrom Normanns i Stavanger. Hun er også aktiv i kunstnermiljøet i New York. 

Anna Elisabeth Roos er den andre prisvinneren innenfor visuell kunst. Hun har sin utdanninng i grafikk (Coventry University, England) og kunsthistorie. De senere årene har hun jobba med skulpturelt papir og trykking uten trykksverte (preging) og ønsker å utvikla dette videre. Ho er opptatt av grafiske prosesser, men har motvilje mot bruk av giftige eller miljøskadelige kjemikalier for å produsere kunst. Ho ønsker gjennom utforsking av gammel kunnskap å laga papir ved å dyrka plantemateriale og lage trykksverte basert på naturmateriale. 

Roos har sittet i styret til Grafisk Verkstad Stavanger 2012 – 2016, de siste to årene som styreleder. No ønsker hun å gå dypere inn i rolla som billedkunstner og bruke stipendet til ett års leie av Tou Trykk og til frikjøp av arbeidstid. 

Del denne artikkelen på: