Rogaland fylkeskommunes eierskap omfatter like i underkant av 40 foretak, selskap og samarbeid. I all hovedsak er fylkeskommunens eierandeler etablert etter invitasjon fra eksterne parter. Bare et lite antall er initiert av fylkeskommunen.
Hvorfor eie?
Motivene for fylkeskommunalt eierskap har fylkesrådmannen delt inn i disse fire kategorier:
Finansielt motivert (kategori 1):
Selskaper hvor motivet og hovedbegrunnelsen for eierskapet er store muligheter for økonomisk utbytte av innskutt kapital og sterk begrensning av fylkeskommunens økonomisk risiko.
Bare unntaksvis vil fylkeskommunen etablere / engasjere seg i selskaper ut i fra et finansielt motiv. Per i dag er det ingen selskap som er dannet ut fra slikt motiv.
Effektivisering av tjenesteproduksjon (kategori 2):
Selskapsdannelser som er motivert og begrunnet i hovedsak med at fellesløsninger bidrar til mer effektiv tjenesteproduksjon enn å yte tjenesten selv. Sentralt her å oppnå økt mengde av tjenester for de midlene som er til disposisjon og bedre forvaltning av anleggsmidlene.
Eksempel: Rogaland Revisjon IKS, Kolumbus AS
Samfunnsøkonomisk motivert (kategori 3):
Selskapsdannelser som er motivert og begrunnet i at fylkeskommunen gjennom selskapet vil oppnå totalt sett mer samfunnsøkonomisk gunstige resultater/gjennomføring av oppgaver. Offentlig engasjement og styring i oppgaveløsningen vil stå sentralt i begrunnelsen for denne kategori selskaper.
Eksempel: Bompengeselskapene og arbeidsmarkedsbedriftene.
Regionalpolitisk posisjonering (kategori 4):
Regional utviklingsaktør som er motivert og begrunnet i at det styrker regionens muligheter til å gjennomføre prioriterte utviklingsoppgaver i forhold til andre regioner og nasjonalt. Her kan også posisjonering for å utløse statlige midler/prioriteringer være en del av begrunnelsen.
Eksempel: Universitetsfondet AS
Hvem bestemmer?
Fylkestinget fastsetter rammene for fylkeskommunens eierstyring og selskapenes virksomhet gjennom blant annet å godkjenne vedtekter, selskaps-/aksjonæravtaler, eierstrategier og eierskapsmeldinger. I siste års eierskapsmelding fremkommer alltid fylkeskommunens oppdaterte prinsipper for godt eierskap og eierstyring. Fylkeskommunens eierstyring skal utøves gjennom eierorganene. Fylkestinget oppnevner fylkeskommunens representanter i eierorganene.
Når fylkeskommunen skiller ut virksomhet i selvstendige rettssubjekter eller foretak, innebærer det at den politiske styringslinjen endrer karakter. Den tradisjonelle forvaltningsstyringen erstattes av eierstyring.